Het is nog niet gedaan

Het algemene idee is dat de pandemie voorbij is. Mensen komen terug naar buiten, hervatten het normale leven en kijken positief naar de toekomst.

Oef! Dat hebben we weer gehad …

Het lijkt me een misvatting. Het virus slaat in de VS behoorlijk wild om zich heen en er zijn nu meer besmettingen dan voorheen.

Is dat enkel te verklaren door het gedrag van de gemiddelde Amerikaan? Ik weet het niet. Fauci meent bijvoorbeeld dat er een nieuwe mutatie van het virus circuleert die nog besmettelijker lijkt te zijn.

En dan is al die hoop rond een vaccin. Dat zit er nu echt wel aan te komen, toch?

Dat lijkt me allerminst een zekerheid.

Ook voor het HIV-virus, en voor Sars, is er tot op heden namelijk geen vaccin beschikbaar.

Ik las laatst ergens (kan me de bron niet meer voor de geest halen) dat insiders uit de biotechsector geloven dat er maar 5% kans is dat er in de komende 5 jaar een vaccin gevonden zal worden.

Vijf jaar… stel je die wereld maar eens even voor.

Tijdens de Spaanse griep waren er bijvoorbeeld drie golven. De tweede golf bleek vijf keer zo groot als de eerste. (zie grafiek bovenaan)

Die tweede golf sloeg keihard toe tijdens de wintermaanden, wanneer we allemaal binnen zitten en het virus door de koude veel makkelijker overleefd.

Dat lijkt me op dit moment nog het grootste gevaar. We zijn een stuk lakser met het virus, en dat zaait misschien de kiemen voor een enorme heropleving in het najaar?

Onze economie kan een tweede lockdown echt niet meer verdragen, maar misschien is het de enige manier om het virus weer onder controle te krijgen?

Kortom, veel vragen, weinig antwoorden. De onzekerheid blijft, al zou je het niet zeggen als je het enthousiasme bij beleggers ziet.

Het lijken me goede argumenten om voorzichtig te blijven en de posities in de edelmetalen stevig vast te houden.