Het einde van een tijdperk

Er was de kredietcrisis, de eurocrisis en nu dus weer de Coronacrisis. Velen onder hen geraken amper vooruit in het leven en een groot aantal woont noodgedwongen nog bij de ouders.

Het is niet gek dat zij gaan denken dat dit systeem hen niets meer te bieden heeft.

Voor hen mag dit systeem de schop op en vervangen worden door iets anders.

De oude standbeelden worden -tegenwoordig zelfs letterlijk- van hun voetstuk gehaald. Het is eerder illustratief voor de grotere trend, het institutionele eindspel waar ik het over heb.

Millennials schudden aan de boom en willen het systeem omgooien. Dat zorgt natuurlijk voor heel wat conflicten en zal evolueren naar een climax.

Wat we hier meemaken, is het einde van een tijdperk … en uiteindelijk de start van een nieuw tijdperk.

We zitten momenteel in de destructieve fase en dat houdt voor beleggers heel wat risico’s in. Wanneer de oude systemen afgebroken worden, is er niet meteen sprake van waardecreatie.

Hoe breng je je vermogen veilig van het ene tijdperk naar het andere?

Als je je vermogen afhankelijk maakt van het systeem, loop je grote risico’s.

En het systeem, dat zijn aandelen, obligaties, spaargeld, …

Ik zou zelfs vastgoed onder die noemer gooien, zeker wanneer ik zie hoe normaal het opééns is geworden om gewoon je huur niet meer te betalen.

Nee, je hebt een belegging nodig die je vermogen buiten het systeem parkeert. Een belegging die al duizenden jaren cyclus na cyclus overleeft en er steeds in geslaagd is om waarde te behouden. Enkel edelmetaal kan die rol spelen. Goud en zilver zijn de ark die je veilig op je bestemming kunnen brengen.

Een ark bouw je lang genoeg voor de storm.

De meeste beleggers denken tijd zat te hebben. Ze zien de storm wel naderen, maar ondernemen te weinig actie ter voorbereiding.

Sinds 2008 ben ik bezig met de bouw van mijn eigen ark, en al die tijd heb ik je gesmeekt om mijn voorbeeld te volgen.

De storm komt eraan, je voelt ‘m naderen nu en als je je handen open houdt, voel je misschien al de eerste druppels vallen.

Er is echt niet veel tijd meer nu.