Hebben ze het begrepen?

Stanley Druckenmiller gaf nog eens een interview en als één van de beste beleggers van de voorbije decennia zijn wijsheden met ons deelt, luister ik graag naar hetgeen hij te zeggen heeft.

Eens de inflatie boven de 5% gaat, krijg je deze volgens Druck historisch gezien enkel maar omlaag door ofwel de rente boven de inflatie te duwen of via een recessie.

Pick your poison 😉

Ik moet hierbij spontaan aan een tweet van Luke Gromen denken waarbij aangeeft dat het aantal renteverhogingen die nodig zijn om de inflatie te stoppen het bankroet betekent van de meeste landen.

Die wiskunde is simpel genoeg.

Neem nu Italië, met een staatsschuld van 150% van het BNP, één van de zwakkere landen in de EU.

Het land verwacht voor 2022 een begrotingstekort dat overeenkomt met 5,6% van het BNP.

Maar als de rente naar minstens 9% moet om de inflatie te dempen, dan duwen de extra interesten het tekort richting 12% tot 13%. Dat krijg je niet meer gefinancierd.

Je kan de inflatie dus niet afremmen via het rentewapen, en dan blijft enkel een recessie over.

Maar een recessie betekent minder inkomsten en stijgende uitgaven voor overheden. Ook dat is een pad naar grotere begrotingstekorten waardoor beleggers al snel twijfels hebben over de betaalbaarheid van de schulden.

En zo belanden we weer bij mijn eerdere analyse, beschreven in mijn nieuwsbrief ‘De terugkeer van de suikernonkel’.

Westerse landen moeten genoeg geld blijven printen, het is de enige manier om de torenhoge overheidsuitgaven te financieren.

Eens financiële markten dit concept ten volle begrijpen, zullen de edelmetaalprijzen als een raket vertrekken.