Goudreserves Rusland naar 1882 ton

De Central Bank of Russia (CBR), heeft ook in februari haar goudreserves weer opgekrikt. In januari kocht Rusland ook al 19 ton goud op, waarmee het totaal aan goudreserves op 1.857 ton uitkwam.

Daarmee haalde de CBR de Peoples Bank of China (PBoC), de Chinese centrale bank, in qua officiële goudreserves.

De Russische centrale bank voegde nu wederom 800.000 ounces toe, of 24,88 ton, de afgelopen maand. En ook voor deze maand worden hoge toevoegingen aan goudreserves verwacht.

Sinds maart 2015 wist Rusland elke maand haar reserves op te krikken. Al 11 aaneengesloten jaren op rij voegt zij goud toe.

Na de VS, Duitsland, Italië, het IMF en Frankrijk is de CBR de grootste goudaanhouder ter wereld met huidige 1882 ton goud.

Volgens de CBR was vooral de piek tussen 2 en 9 maart bijzonder, toen de goudreserves een waarde kende van 455,2 miljard dollar. Het meest sinds september 2014.

De Russen hebben nu zo’n 18 procent aan reserves in goud zitten. Alhoewel stijgende in verhouding met andere landen een bijzonder laag percentage.

Rusland heeft daarentegen wel weer het hoogste percentage goud ter wereld in verhouding met het BBP.

Rusland kan de goudvoorraad relatief makkelijk uitbreiden, door haar eigen goudproductie op te kopen. Rusland heeft daarbij in 2017 223 ton goud op gekocht, een absoluut record.

Het vorige record stond op 208 ton in 2015. In 2016 kocht zij in totaal 196 ton goud aan. Voor dit jaar staat de teller voor januari en februari op de 44 ton.

Zou dat voor het jaar doorgetrokken worden zou zij voor 2018 uitkomen op een nieuw record van 264 ton aan nieuwe goudreserves.

Er zijn daarbij, zoals vermeld, gerede vermoedens dat maart nog wel eens een stuk hoger uit kan vallen dan een nieuw maandgemiddelde van 22 ton toevoegingen in goudreserves.

Bronnen: Sharps Pixley, Goudhub, Russia Today

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]