Fed negeert stoplicht

De inflatie is uitgebroken boven de target van 2% en de Federal Reserve verwacht dat het cijfer op korte termijn nog wel wat verder zal doorschieten.

Maar diezelfde FED is er ook van overtuigd dat het allemaal maar tijdelijk is.

Of ze dat echt geloven, laat ik het in het midden. Een stijgende inflatie kan best wel eens een bewuste strategie zijn, alleen is het wat moeilijk om er rechtuit voor uit te komen.

Maar in ieder geval: we moeten ons geen zorgen maken over de stijgende inflatie, het is niet meer dan een overgangsperiode en de centrale bank kan maandelijks gewoon voor $120 mijard aan obligaties blijven opkopen.

Sta hier toch eens even bij stil want die aankondiging van de Fed is eigenlijk nogal wat.

Ze zeggen hier namelijk vlakaf dat men -ondanks een galloperende inflatie- maandelijks $120 miljard aan vers geld zal blijven printen.

De Fed haalt de schouders op voor de stijgende inflatie en gaat gewoon verder met het gevoerde beleid.

Een stijgende inflatie is een sterk signaal. Het is een feite het bewijs dat er teveel geld circuleert in de economie en normaal gezien een rood stoplicht voor de centrale banken.

Maar het stoplicht wordt compleet genegeerd en in plaats van af te remmen, houdt de Fed de voet stevig op het gaspedaal.

In plaats van geld uit de economie te halen en voor afkoeling te zorgen, zal men gewoon maandelijks $120 miljard in de oververhitte economie blijven pompen.

De kans dat de inflatie nu he-le-maal uit de hand loopt, is reëel. Dit is een gevaarlijk spel en de Fed heeft amper opties als het fout loopt.

Ze mogen dan wel stoer staan roepen dat ze ‘tools’ hebben om de inflatie in te dammen, maar ik vrees dat het allemaal bluf is.

De enige manier om dit straks weer in de hand te krijgen, is via renteverhogingen en de afbouw van de balans door de gekochte obligaties op de markt te dumpen.

Zie je het al gebeuren? Ik niet in ieder geval. Ik ben er ook heel erg zeker van dat het nooit zal gebeuren.

Nee, de Fed kan eigenlijk geen kant meer op. Ze hebben nog welgeteld één tool in hun gereedschapskoffer en dat is ‘geld printen’.

En mocht dat straks zorgen voor een gierende inflatie en de bijhorende sociale onrust, resteert enkel nog de resetknop.

Als belegger kan je het eigenlijk niet makkelijker hebben.

De Federal Reserve heeft namelijk de kaarten open en bloot op tafel gelegd en je weet nu precies wat je kan verwachten.

De centrale bank zal niets doen om de stijgende inflatie in te dammen en dat is een regelrechte aanslag op je spaargeld.

Je moet vandaag goed gek zijn om spaargeld te bezitten. Kiezen voor spaargeld is kiezen voor een vrijwillige onteigening. Het is kiezen voor een zekere achteruitgang van je koopkracht.

Voor de centrale banken is er geen weg meer terug. Dit zou voor spaarders de ultieme wake-up call moeten zijn en hét signaal om voldoende edelmetaal te kopen als bescherming.

Koop hier je zilver (nog steeds mijn voorkeur!)

Koop hier je goud

PS. Betreffende zilver: hou er rekening mee dat in de VS een nieuwe Silversqueeze gepland staat voor 1 mei. Dit kan de prijzen hoger duwen en zet de voorraden van handelaars verder onder druk. Als je zilver wil kopen, koop dan best voor 1 mei.

Koop hier je zilver (nog steeds mijn voorkeur!)

Koop hier je goud

groeten,

Maarten Verheyen

Breng 1 nieuwe lezer aan en je maakt reeds kans op een jaarabonnement op Mining Moonshots ter waarde van 1.200 euro.

(hoe meer lezers je aanbrengt, hoe groter je kans om te winnen!)

Deel mijn nieuwsbrief
Of je kan hen ook een bericht sturen met je persoonlijke link: https://www.beurs.com/tips?rh_ref=852080ab