Ik heb je eerder deze week geschreven hoe Trump achter de schermen werkt aan een nieuw systeem voor de VS en de globale wereldorde.
De America First Investment Policy past perfect in dat kader.
In het kort gaat het om:
- Strengere controles op Chinese bedrijven
- Delisting-risico voor Chinese bedrijven met een notering in de VS
- Potentiële sancties en investeringsrestricties voor Chinese bedrijven
- De belastingovereenkomst tussen de VS en China uit 1984 wordt herbekeken
Om de beslissing te begrijpen, moeten we even kijken hoe de geldstromen vandaag lopen. Chinese bedrijven exporteren goederen naar de VS en krijgen er dollars voor terug. Dat is het systeem van de petrodollar. De handel gebeurt in Amerikaanse dollars.
Vroeger parkeerden de Chinezen deze dollaroverschotten in Amerikaanse staatsleningen maar daar zijn ze op een bepaald moment mee gestopt omdat de Amerikaanse geldhoeveelheid te hard opliep waardoor de waarde van deze dollars niet meer gegarandeerd kon worden.
Vanaf dat moment gingen de Chinezen meer goud kopen en overschotten rechtstreeks in de VS investeren. Ze kochten vooral vastgoed en aandelen.
Onderstaande grafiek geeft die trend mooi weer:

Spot je op de grafiek het moment dat China stopte met het kopen van staatsobligaties?
Het bezit van Amerikaanse aandelen door buitenlanders nam exponentieel toe op het moment dat de Chinese positie in Amerikaanse overheidsobligaties stagneerde:

En ja, die Chinese aankopen zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor de enorme stijging van de NASDAQ in de voorbije 15 jaar:

Sinds de low in 2009 ging de NASDAQ x22!
Als de Chinezen nu zachtjes aangemaand worden om hun kapitaal terug te trekken uit de VS, heeft dat uiteraard enorme gevolgen voor Amerikaanse aandelen.
Ik heb vorig jaar al eens aan de alarmbel getrokken in mijn artikel “Peak USA”.
En we zien de voorbije maanden dan ook een underperformance van Amerikaanse aandelen. Niet alleen in vergelijking met China, maar ook met de emerging markets, Japan en zelfs Duitsland!

Als Trump de Chinezen dwingt om hun kapitaal terug te trekken uit de VS, zijn Chinese aandelen uiteraard de eerste begunstigden van die trend. Dat kunnen we zo aflezen aan de koersen van aandelen zoals Alibaba met een winst van 65% gedurende de eerste maanden van 2025.
Chinese aandelen zijn weer investable.
(lezers van Macrotrends profiteerden massaal van deze trend en boekten 43% winst met JD.com, 63% met Prosus en 93% met Alibaba)
Maar naast aandelen zijn er nog andere activa die profiteren van het Chinese kapitaal. De stijging van de goudprijs in het afgelopen jaar kan je hier niet los van zien.
En enkele dagen geleden liet China ook weten dat ze van plan zijn om de jaarlijkse voorraadopbouw van strategische grondstoffen te versnellen.
Wat betekent dit voor de prijzen van zilver en platina? De vraag naar deze grondstoffen overtreft vandaag reeds het aanbod en als China extra voorraden wil aanleggen, kan de situatie nog nijpender worden.
Ik ben vandaag dan ook nog steeds koper van zowel zilver als platina.
groeten,
Maarten Verheyen