Bereid je voor op het onvermijdelijke

“Ik denk dat het besmettingsgevaar zeer gering is. Het verschil met 2008 is dat er nauwelijks exposure is.

Het zijn de woorden van voormalig premier Yves Leterme in het tv-programma De Afspraak.

Leterme was de Belgische premier toen de banken onder zijn neus failliet gingen en blijkbaar gebombardeerd tot een financieel expert die ons kan uitleggen hoe deze nieuwe bankencrisis zich zal ontwikkelen. Zijn woorden kregen niet eens de kans om koud te worden. We zijn nog geen 24u later en het is alweer duidelijk hoe clueless deze ‘experts’ zijn:

Als het de bedoeling was dat Yves Leterme de Belgische spaarder kwam geruststellen, dan mag je het een gigantische flop noemen.

Om deze crisis goed te begrijpen, moet je trouwens ook wat verder kijken dan je neus lang is. Met een paar oneliners en wat debatfiches kom je er niet.

Nee, als je dit goed wil begrijpen, moet je eerst en vooral de mankementen in het huidige systeem snappen en de realiteit onder ogen zien: we zitten middenin het eindspel van ons financieel systeem.

Een systeem waarbij schulden als geld fungeren en zichzelf wel moet opblazen omdat de rente enkel kan betaald worden met méér schulden.

Schulden die sneller groeien dan de onderliggende economie. Wie ook maar iets van wiskunde begrijpt, weet dat zo’n systeem eindig is.

En dat einde lijkt nu dichterbij te komen.

De onbetaalbare schulden tasten de waarde van ons geld aan en centrale banken staan er machteloos tegenover.

Verhoog je de rente, dan blaas je de banken op.

Verlaag je de rente, dan riskeer je hyperinflatie.

Dat is waar we nu staan. Wie in cash blijft zitten, verliest hoe dan ook.

Vele beleggers zochten bescherming in de edelmetalen. De voorbije dagen was er een rush op goud en zilver waarbij de goudprijs op een week tijd 6,5% duurder werd en zilver er zelfs en bijna 10% bijlapte.