$26.666 verse dollars voor iedere ounce goud

In de afgelopen 12 maanden groeide de balans van de Federal Reserve met $3.000 miljard.

Dit betekent dat er iedere dag ongeveer $8 miljard nieuw geld aan de economie wordt toegevoegd.

Wereldwijd worden er dagelijks ongeveer 300.000 ounces goud uit de grond gehaald. Dat cijfer is gebaseerd op 2019, in 2020 ligt dat wellicht nog een stuk lager.

Dus voor iedere ounce goud die geproduceerd werd, werden er 26.666 extra dollars in roulatie gebracht.

Dit stopt ook niet in de VS, want ook in Europa, Japan, China, … hebben centrale banken de drukpersen flink laten draaien.

Als je er, zoals ik, vanuit gaat dat er een relatie moet zijn tussen de geldhoeveelheid en de waarde van goud, dan kan je eigenlijk stellen dat goud dit jaar relatief goedkoper werd.

De goudprijs is dan misschien wel gestegen, maar de geldhoeveelheid steeg veel harder. Goud werd relatief goedkoper.

De huidige correctie in de edelmetalen biedt je met andere woorden een extra korting op iets dat al behoorlijk goedkoop was.

Ik heb reeds gezegd dat ik mijn zilverpositie nog maar ééns heb opgetrokken en mijn allocatie in de mijnaandelen weer flink verhoogd heb. De laatste euro’s cash die ik nog heb, duw ik er waarschijnlijk de komende dagen nog bij.

De komende dagen ja, want ik heb een sterk vermoeden dat de correctie op z’n laatst benen loopt en we straks als een raket vertrekken wanneer er een nieuwe stimulus ronde wordt aangekondigd.